keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Ennakko: Suomi - USA


Ennakkoasetelmat:

Tänään Leijonat saavat todellisen mittarin missä mennään. USA on ennakkoon tämän lohkon vastustajista toiseksi kovin Venäjän jälkeen.

Asetelmat muuttuvat Leijonien osalta myös siinä, ettei Suomi lähde illan otteluun ennakkosuosikkina. Se tilanne on yleensä ollut Suomelle parempi.

Viime keväästä lähes täysin uudistunut USA on tänä vuonna huomattavasti nimettömämmällä ryhmällä liikkeellä. Tosin yksi yhteys löytyy välittömästi; todella kova luisteluvoima.
Nopeat USA-hyökkääjät pitää saada kuriin

Leijonien kannalta kaikista merkityksellisin taktinen asia on se, että miten päästään USA:n kovan karvauksen alta pois. Viime kevään MM-kisoissa Suomi oli jatkuvasti helisemässä omassa päässään, kun kaksi miestä paineisti kiekollista puolustajaa.

Siihen löytyi lääke puolivälierässä, jossa sentteri haki kiekon huomattavasti alempaa, ja syöttöapu pidettiin omassa päässä vain muutaman metrin päässä. Tämä on takuulla valmennusjohdon muistissa. On vain toinen asia, löytyykö varsin paljon senttereiltä vaativaan pelitapaan toteuttajia Leijonista.

On myös päivänselvää, ettei Leijonien kestä ottaa kovin montaa jäähyä. Voi aivan perustellusti sanoa, että USA:n puolustajat ovat yksiä kisojen tulivoimaisimmista. Sen osoitti eilinen USA-Venäjä-pelikin.
Ylivoimia ei parane USA:lle antaa

Jenkkien hyökkääjät ovat suurinosa suurelle yleisölle täysin tuntemattomia, mutta jotta kaikille tulee selväksi, on USA:n pelaajamateriaali selkeästi paperilla Suomen vastaavaa kovempi.

Seuraa heitä:

Suomi:

Antti Raanta: Päivänselvä valinta seurattavien pelaajien listalle. Jos Raanta jatkaa "jumalamoodiaan", on Leijonat vahvoilla. Itse olen odottanut jo SM-liigan play-offseista asti, milloin Raanta päästää useamman "normaalin" maalin ottelussa. Tähän asti sitä ei ole tapahtunut, ja voi olla ettei niin käy koko tänä keväänä. Tosin jos Raantaa hieman jännitti jo Slovakia ottelussa, nyt hermoja koetellaan varmasti vielä enemmän.

Ilari Melart: Tämä ottelu on oikeastaan ensimmäinen jossa Melart voi osoittaa kuuluvansa tähän joukkueeseen. Suomen maalin edessä tarvitaan sellaista kovuutta jota häneltä löytyy. Tämä ottelu on itseasiassa myös Melartin oman uran kannalta tärkeä. P-amerikan kaukaloista haaveileva puolustaja voi nyt osoittaa myös kuuluvansa sinne.

Juuso Hietanen: Pohjois-amerikkalaisen kiekkoideologian mukaan kummatkin maalinedustat pelataan äärettömän vahvasti. Siihen on jokainen USA-pelaaja tottunut jo juniorivuosista asti. Se tarkoittaa sitä että hieman fyysisesti kevyehkö Suomi ei pääse edes ylivoimalla maalin eteen helposti, joten viivalta tarvitaan laadukkaita laukauksia ohi ensimmäisen karvaajan. Tässä kohtaa katseet kääntyvät Hietaseen. Hän on oikeastaan ainut puolustaja Suomen ryhmässä, jolta voi, ja pitää odottaa maaleja viivalta.

USA:

Paul Stastny: Colorado Avalanchen yksi tärkeimmistä pelaajista jo vuosia. Yksi harvoista tämän USA-ryhmän pelaajista joka tulee terveenä ollessaan esiintymään ensivuonna Sotshin
Nro.26 Paul Stastny, supertähti
Olympialaisissa (puolustaja Jack Johnson on toinen). Iski eilen illalla Venäjää vastaan pelatussa ottelussa 2 maalia, ja oli muutenkin jäällä alati vaarallinen.

Tim Stapleton: Ainakin jokainen jokerifani muistaa tämän pienen väkkärän. Pelasi Jokereissa 2006-2008 111 ottelua, ja iski 110 pistettä. On edelleenkin todella kova pelimies, ja pelasi viime kauden KHL:ssä Dynamo Minskissä lähes piste per peli tahtiin. Taitojen puolesta pelaisi NHL:ssä milloin vain. Koko on rajoittanut siellä pelaamista, mutta Euroopan leveissä kaukaloissa omimmillaan.

Erik Johnson: Vaikka tämä kausi sujui Colorado Avalanchessa pisteiden valossa aiempia vuosia heikommin, on Johnson tälle tasolle aivan Top 3 puolustaja koko turnauksessa. Pelaa rautaisesti omassa päädyssä, ja tukee tarvittaessa hyökkäyksiä erinomaisesti.

Arvioni lopputuloksesta:

On aivan ratkaisevaa miten Leijonat tulevat ottelun alkuun. USA:lla on eilisillalta kova ottelu Venäjää vastaan, ja tällä tasolla pienetkin edut on hyödynnettävä. Kolme teesiä joilla Leijonat voittavat ottelun. Jäähyttömyys, paineen alta pois tuleminen, maalinteon tehokkuus ykköskentän ulkopuolelta. 

Näiden asioiden onnistuessa Leijonat voittavat ottelun 3-2. Jos yksikin noista mainitsemistani teeseistä romuttuu totaalisesti, vie USA voiton 3,4-1. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.